În cadrul proiectului « Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0 » a avut loc workshopul online interactiv organizat de către OIR POSDRU București- Ilfov în data de 29 iulie 2020.
Proiectul are un obiectiv principal și anume, pregătirea IMM-urilor pentru Revoluția Industrială 4.0 și obiective secundare care constau în adaptarea la provocările pe care le aduce Revoluția Industrială 4.0 pentru antreprenorii, managerii, angajații IMM-ului și imbunătățirea instrumentelor de politici publice care susțin IMM-urile in transformarea lor tehnologică, organizațională si culturală.
Proiectul este o punte de colaborare, o platformă pentru schimb de experiență si învățare comună intre 7 parteneri din 7 țări. Aceste țări sunt: Italia, Belgia, Finlanda, Polonia, Spania, Lituania și nu în ultimul rând, România. Țara noastră este reprezentată în cadrul proiectului de către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane București-Ilfov(OIR POSDRU BI).
Obiectivul evenimentului a fost generarea unui schimb de experiență despre bunele practici privind susținerea prin politici publice a procesului de digitalizare a IMM-urilor din Romania.
Au fost invitați in cadrul dezbaterii stakeholderii și partenerii din cadrul proiectului, reprezentanți ai mediului public și privat, printre care îi amintim pe: Liviu Rogojinaru- Secretar de Stat in Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri , Sabin Sarmas- Presedinte Autoritatea pentru Digitalizare a Romaniai, Dragoș Iorga – Director executiv OIR POSDRU BI, Cezar Iliu – Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ana-Maria Stancu- euRobotics, Bogdan Parvu- Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Cornelia Muraru-Ionel- Coordonator Incubator Tehnologic si de Afaceri INMA-ITA, Ligia Neacșu- Best Smart Consulting SRL, Ștefan Grigore- Omega Consulting SRL, alți consultanți și reprezentanți ai mediului public și privat.
Dezbaterea a fost centrată pe 2 întrebări:
- Ce bune practici cunoașteți care sa reflecte sprijinul statului (prin politici publice) acordat IMM-urilor in adaptarea la Revoluția industriala 4.0?
- Care sunt politicile publice asupra cărora putem interveni imediat?
Concluziile și propunerile rezultate în urma acestui workshop vor face obiectul analizei ulterioare în cadrul proiectului «Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0 » și se vor concretiza în propuneri de modificare a politicilor publice din Romania, pentru a sprijini IMM-urile să se adapteze rapid la transformarea digitală.